dilluns, 13 de juliol del 2020

Grans moments de la democràcia E

Ho han tornar a fer. En Pérez Royo venia a qualificar de nul·les de ple dret les votacions al País Basc i a Galícia a una de les seues col·laboracions a eldiario.es, arran de la prohibició de votar als/a les infectats/infectades per coronavirus. Es pot vulnerar amb més impunitat drets constitucionals?Moment per tornar a recordar aquelles paraules del president Sánchez ningú es quedarà enrere. Doncs mire: d'entrada alguns ni votaran, ni se'ls espera, i com que hagueren pogut articular mecanismes per garantir-los el dret.  Moment per recordar els dèficits garantistes dels tribunals de l'estat, Constitucional inclòs. 

No n'havíem tingut prou amb allò de la inviolabilitat reial i la immunitat. I continuen defensant la institució corcada per la corrupció, i és tan evident que el cap visible de la monarquia contamina amb els seus tèrbols afers la resta de la casa. La gran fortuna atresorada no té altres destinataris que els seus hereus, tan necessària, sobretot, si es dóna la hipòtesi que perden el tron, que aleshores si que necessitaran una fortuna per mantenir el nivell de vida. Idear un tour estiuenc de l'hereu per visibilitzar la corona resulta d'allò més trist en temps de mascaretes i privacions d'una gran majoria, a més d'una altra hipocresia que afegir a l'aparent i impostada proximitat amb un poble sovint menystingut i abandonat.

Per si no n'havíem tingut prou, una cerimònia catòlica en memòria de les víctimes amb presència destacada del cap de l'estat i l'hereva al tron, ha vingut a suposar una altra gloriosa violació de l'aconfessionalitat de la que parla la constitució venerada. Sembla que amb la mascareta ja no se'n parlarà de segons quines coses: a callar.  Igual tot té a veure amb la nova normalitat

dimecres, 8 de juliol del 2020

Abans Carraixet

De Carraixet a Bonrepòs i Mirambell. Els orígens medievals d'un poble valencià. Vicent Baydal, Ferran Esquilache. Institució Alfons el Magnànim. Centre Valencià d'Estudis i Investigació, 2020. 
Que aparega un llibre sobre el poble propi és motiu sempre de celebració, tasca meritòria en els temps que corren,  més encara si el llibre és sobre els seus orígens medievals. “I al principi era Carraixet ens venen a dir Ferran Esquilache i Vicent Baydal, “i després esdevingué Bonrepòs o Bellrepòs, més tard Bonrepòs i Mirambell”. Amb to didàctic, contextualitzant les diferents etapes del recorregut, els autors despleguen davant nostre el seu particular viatge al passat, als moments abans de la conquesta jaumina, als temps dels diferents senyors de Bonrepòs i a la configuració del llogaret musulmà de Mirambell. Aquest itinerari els ha portat a la documentació dels arxius, així com a fer una lectura del paisatge heretat (l’horta), molt especialment de l’hidràulic (xarxa de reg) i de l’arquitectònic (cas de Mirambell). L’aproximació a la toponímia i l’antroponímia, a la relació amb la ciutat i els nuclis de població veïns, el seguiment de les vides d’alguns pobladors, l’apèndix documental, completen l’estudi que demana una lectura serena i un reconeixement merescut per autors i editors.

Em pose mal

Hi visite en dissabte el consultori mèdic d'Almàssera, escrit a la porta Almássera . A dins advertiments sobre les agressions al persona...