dimecres, 6 d’abril del 2022

Excuses

Un fet tràgic sovint té més d'una causa, quan els actors en la presa de decisions són més d'un, l'atribució de responsabilitats exclusives a un d'ells si més no sembla en principi agosarat, quan no d'una simplicitat desbordant. Si en una vista participen un advocat o una advocada, un o una fiscal, un o una jutge, un tribunal, com que en major o menor grau la seua intervenció, la de tots i totes, tindrà algun grau d'influència en la decisió final. Volen dir que alguns ho fan sempre bé i alguns sempre malament? Dir que el lletrat és qui ha de portar davant del tribunal tots els elements de judici em sembla una miqueta excessiu, l'exercici del dret de defensa és força exigent. Vetllar per l'interès públic, pels drets violentats implica a tots els actors en la vista, tot fent servir de totes les ferramentes de què es dispose, que deurien ser les adequades. 

La pandèmia ha posat de manifest les limitacions del funcionament de les oficines judicials, que quan ha tocat tele-treballar han tingut que deixar enrere clixés propis del segle XIX i posar-se a teclejar ordinadors a distància. Com és possible el manteniment en paper dels expedients judicials i la gestió de l'expedient digital alhora? Quin és el veritable expedient? Per què la resistència de tants actors a les notificacions electròniques o la signatura digital? Per què aqueixa por a la pèrdua de la informació dipositada a les bases de dades? Cal aleshores mantenir un paper imprès que cada vegada es consulta menys? Certament que els programes són millorables, certament que les limitacions són presents, però la duplicitat del treball en paper i en digital llastra encara més les malmeses plantilles, els recursos materials. Tot això amb una despesa en paper i cartró, amb la desbordant ocupació d'espai físic de les oficines que ens podríem estalviar des fa mesos. 

Des de fa temps que un troba a faltar una veritable voluntat d'anar tothom a una, per una justícia de qualitat, superadora de voluntarismes aïllats, deixant enrere reticències corporatives sovint prescindibles, engrescant-se en la modernització d'una administració de la que tant depèn la solidesa de l'estat de dret i la construcció d'una veritable societat democràtica i avançada.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Em pose mal

Hi visite en dissabte el consultori mèdic d'Almàssera, escrit a la porta Almássera . A dins advertiments sobre les agressions al persona...