diumenge, 24 de desembre del 2017

...les hem passades molt bé

El sol escalfa alegrement els cossos, preparem albergínies farcides, es llaven bé amb aigua i llima, es fa el buidatge, es pelen cebes, pimentons rojos i verds, alls... carn picada de ca en Guanter... paelles amb oli, foc, extractor a tot gas, microones, formatge ratllat, mitja hora de forn a uns dos-cents graus... sopa d'olla al migdia... Entre al forn de pa, salude les forneres, entre pasta de moniato i safates de pastissets, a la carnisseria tothom s'abasteix pels àpats, Bon Nadal, Bones Festes amb permís, i els néts i les nétes? Passejada fins al camp de Carpesa, tarongerar il·luminat pel fruit saborós, vehicles en desfilada vora el rellotge solar, una hora menys. Vespra del Nadal, llava-plats, pessebres en carbassa.  Torne a escoltar els vells discs de dies que ara semblen llunyans, cercant bocins de bellesa entre les músiques d'en Whitacre i Piazzola.

Des de l'anterior discurs, el discurso del rey,  aquest  que s'anuncia avui alguns l'esperen amb candeletes, mare de déu sinyor. Quasi escombrat el partit del govern estatal al nou parlament triat aquesta setmana, el diàleg ni està ni se l'espera, menys en la nit que las familias en dos bandos se enfrentarán de manera irreconciliable, antes roja que rota, quina por, fum, fum, fum. Diumenge que semblava dissabte de compres i anades i vingudes amb bosses a la mà, de cues a les caixes del súper. Temps desesperat, tenir o no tenir, destrossada la bondat, estripats els desitjos, abocats al contenidor tots els embolcalls de la felicitat més aparent, esperant-nos el sopar de la fam, il·luminada momentàniament la foscor més superficial. Metàfora de la salvació que s'exhibeix sense pudor en anuncis de productes de luxe per terra, mar i aire.

Comence l'excursió per Massarrojos sota la guia amable del seu veí inquiet, en Josep Manuel, petit país dels països de l'Horta, en disposició de deixar la petjada de l'ull i el cor sobre cada pedra, sobre cada indret, sobre cada rastre humà. Una excursió que es sap viatge vital, experiència personal i col·lectiva, itinerari de coneixença i creixement. Mirada adulta i madura, bastida des de les mirades del xiquet i el jove, des de les mirades de la família, les amigues, els amics, el veïnat, impagable relació de malnoms que fan els noms, de noms que fan la cosa. El teu país, planeta que habitaràs per sempre, petit principat mostrat generosament pel teu atles poètic. Gràcies per la visita, llegat impagable per la biblioteca més estimada, crònica d'un país que haveu fet, que ja aneu fent, preludi del que fareu, faran.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Em pose mal

Hi visite en dissabte el consultori mèdic d'Almàssera, escrit a la porta Almássera . A dins advertiments sobre les agressions al persona...