dimecres, 28 de març del 2018

De viatges i calvaris

El final de la cinta alemanya Aus dem Nichts (1)  m'ha recordat d'alguna manera el final de la cinta italiana The Leisure Seeker (2). Una rulot, més bé una auto-caravana atrotinada, serà la casa dels protagonistes de El viaje de sus vidas (2) i on es creuen els destins dels personatges de En la sombra (1). Refer, impossible sembla, la vida després de la mort de la família en un atemptat terrorista a Alemanya. Acabar la vida després de viure en parella. La tragèdia de l'atemptat continua amb la constatació que la justícia alemanya no pot reparar la pèrdua. El viatge americà és un camí fent memòria, donant sentit alhora, amb la malaltia xafant els talons als protagonistes, amb un humor que ajuda a sobreviure i cert esperit d'aventura quixotesc malgrat tot, retrat també de l'Amèrica on està a punt de governar en Trump. El viatge europeu és una persecució encoberta, barreja de ràbia i impotència, de venjança corrosiva, retrat d'una Europa on la xenofòbia enverina el comportament humà de manera molt preocupant. Dues lluites pel que estimes: per la família que has bastit, pels lligams que donen sentit. Un final vora els mars del sud europeu,  un altre vora els mars del sud dels EUA vestits amb aquells colors propis de la gent gran de vacances, finals de trajecte.

La Setmana Santa ja ha tingut el seu particular calvari pels polítics catalans, amb detenció inclosa del més buscat: senyor Puigdemont, el President. Allibereu en Barrabàs! han cridat alguns. L'exèrcit espanyol, llegim, posarà a mig pal les banderes constitucionals de les seues casernes i el Crist eixirà en processó aixecat per braços legionaris: Amén Jesús, perdona'ls perquè no saben el que fan? La primavera ofereix temperatures que preparen l'estiu, a major honor i glòria de turistes i visitants. El País Valencià recorda n'Estellés en l'aniversari de la seua mort, mentre el cap i casal desperta al temps nou, amb suaus crepuscles, amb una lluna deixant-se veure entre els edificis i nosaltres reaccionant al canvi d'horari imposat per les autoritats competents o no en la matèria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Em pose mal

Hi visite en dissabte el consultori mèdic d'Almàssera, escrit a la porta Almássera . A dins advertiments sobre les agressions al persona...