divendres, 28 d’agost del 2015

A la cerca de refugi

Les conseqüències dels actes i omissions d'Occident, d'Europa, a altres continents són terribles. L'allau de persones que s'embarquen cercant refugi ací no ens ha de fer perdre de vista, ni per un moment, l'origen i les causes d'un èxode a totes llums previsible, i totalment comprensible.

Ens fan molta por, pànic, els terroristes fanàtics, però no ens sembla importar massa l'horror i el terror sembrat en contrades llunyanes entre poblacions civils indefenses i innocents. La doble moral que practiquem pateix de febleses insostenibles i ara com era el nostre deure moral, humanitari ens té que posar del costat dels més dèbils, sense dissidències de cap tipus. 

Europa sense polítiques comunes, sense cap presència fronterera d'acolliment i regularització dels contingents humans que guaiten pel sud desesperadament, testimonia un fracàs sense cap mena de justificació, igual que les organitzacions supra-nacionals d'abast mundial. Estem reaccionant tard i em sembla que molt malament.

L'extrema dreta i els partits xenòfobs estan donant la nota amb tot d'intervencions cada vegada més lamentables. No entenem res de les lliçons de la Història recent europea, abocant-nos a maneres d'actuar absolutament menyspreables, com a individus i com a societat.

En aquests moments certs silencis són certament preocupants, algunes omissions ja del tot intolerables. Els discursos triomfalistes que apunten miracles econòmics contrasten grollerament amb una situació humanitària que no pot estalviar-se gestos i polítiques solidàries.

Una vegada més es frustra allò de la fraternitat humana, de l'amor fratern, de la solidaritat, de la cooperació, de la germanor universal. Cada detall de la catàstrofe ens endinsa més i més en una misèria imperdonable, que no sé si encara té remei. 

dimecres, 26 d’agost del 2015

A tomatades

Per ací ja veuen acabem resolent-ho a tomatades. És que som tan valents nosaltres que amb tones del fruit de la tomatera muntem una batalla de ressò planetari. I no es pensen que també muntem batalles amb flors, amb raïm, amb aigua i coets. 

De menuts ho fèiem també amb taronges, allò de batallar, algú de segur ho haurà intentat a melonades, no és el meu cas. Aquest matí el totpoderós cercador d'internet feia un record a l'efemèride bunyolina i fa un moment he llegit la batalla s'ha emportat per endavant el vehicle de la casa que filmava el llançament tomater, coses del directe.

Semblem no tenir remei tomata en mà, o amb el que sia, i ara com ara ens agrada fer-nos presents, omplint de filades militaritzades els carrers, de música l'aire, d'olor de pólvora l'atmosfera, de soroll de campanes el cel d'aquesta terra nostra.

Triomfa l'excés podríem concloure, un excés que fa emmudir comentaristes, llançar crits d'eufòria als espectadors més devots, les exclamacions dels quals mereixen una reflexió a banda. És tot plegat manifestació del que diuen és el nostre caràcter festívol i alegre de poble de la Mediterrània, mar per una altra banda tan agredida i abandonada a una sort incerta sense pudor de ninguna classe pels riberencs d'ací.

Conclouen molts que millor resoldre les nostres baralles a tomatades que a escopetades i que si aquestes s'han de fer servir sia només el dia dels trons de festes de moros i cristians: hi haja pau. De tota manera si em permeten expressaré la meua preferència per les tomatades gastronòmiques que es fan acompanyar de pimentó i tonyina, d'embotits del país, de bons vins de la terra, durant les nits d'estiu al recer de les estrelles, entre el pa de pataca, al voltant d'una taula, sense presses ni temences. D'aquesta darrera em sembla el cercador no en dirà ni mut, ja voldrà dir alguna cosa doncs. Bon profit. 


dimarts, 25 d’agost del 2015

Sobre l'engany

Com a ciutadà acostar-me ara a un mitjà de comunicació, a una associació, a un establiment, de concret, de determinat, amb nom i cognoms o raó social, ja suposa una presa de posició. Sí, perquè d'alguna manera ja sé a allò que vaig, ho deuria de saber-ho amb l'experiència que tinc, amb els coneixements adquirits.

Segurament l'experiència o el coneixement es transforma sovint en sospita, en certa desconfiança i dependrà un poc de l'estat d'ànim deixar-nos enganyar més o menys. Crec que el venedor juga part de la seua sort a l'estat d'ànim del destinatari de les seues ofertes, sap distingir entre els dos destinataris (el més o menys ignorant), i dins dels menys ignorants entre els que tenen un estat d'ànim més o menys disposat a l'engany o a la compra del producte ofert.

Torne, ja ho sé, en aquesta reflexió al vell tema del prejudici, d'alguna manera, però també al del parany. Grans temes de la història humana, de la misèria nostrada. Una de les pors que ens tenalla la voluntat és la de l'engany, la de la desconfiança, transformant els éssers humans, convertint-los en petits monstres indesitjables. Aquestes lluites contaminen les relacions de cada dia i llasten els veritables intents de progrés de l'espècie.

Tinc dubtes si aïllar-se serveix d'alguna cosa, també si els enfrontaments oberts amb el frau porten enlloc. No deuria aconsellar en un sentit o un altre com a estratègia de supervivència, segurament caldrà un poc de totes dues opcions per assolir certa dignitat. 

dilluns, 24 d’agost del 2015

Velles lluites nacionals

La defensa aferrissada de la nació, per aquests territoris, espanyola clar, es manifesta amb tota llur esplendor front a qualsevol manifestació d'identitat, no espanyola, compartida més enllà dels límits autonòmics de Catalunya. 

La negació de la unitat de la llengua compartida, no castellana, esdevé arma llancívola que ha donat fruits saborosos a una dreta oportunista, encara tocada pel càncer de la corrupció que l'ha deixada malmesa després de la darrera contesa electoral: arma cridada a fer-se servir amb contudència contra qualsevol que es moga per les aigües de la reivindicació nacional no espanyola.

Assegurada la supremacia de l'única nació constitucional per un ordenament fet a mida i tot un aparell institucional sota control, no es veu moment per la pedagogia, ni el debat seré, precisament perquè no hi ha espai, i perquè tot es mou en el camp de l'agressió, calculada segurament, però terrible. 

Saben o pensen els ideòlegs populars que per on més mal poden fer al feble compromís valencià de les esquerres és presentant-lo còmplice d'un separatisme atemptatori de les úniques essències pàtries admissibles, les espanyoles, finalment i definitiva castellanes. I en això estan, ara compten amb la complicitat dels mitjans castellans, pràcticament tots, que es resituen per la propera batalla nacional, superat l'equador de l'estiu. 

Reivindicar la llibertat de pensament, la ideològica, d'opinió, resulta, com a mínim, un exercici d'ingenuïtat, davant la impossibilitat de diàleg, d'intercanvi reposat de parers. Les línies vermelles fa temps que van ser pintades sobre un territori saquejat descaradament, amb massa complicitats i silencis.


divendres, 21 d’agost del 2015

A mig gas

La ciutat sembla a mig gas, encara em sorprenen les persones agafades a un plànol per recórrer els carrers més cèntrics, no entenc aquestes dependències. Caldria omplir de vida i de sentit cada racó, fugir de la política aparador, fer possible comptar amb les persones, tant les que hi resideixen permanentment com les que hi són de pas.

La ciutat sembla a mig gas, amb les portes d'alguns edificis mig obertes, els pisos ventilant-se des de les balconades, els carrers tallats per enllestir unes obres necessàries. Algunes parelles fan un petit esmorzar en terrasses turístiques, obrers reparen forces després d'hores de feina dura, uns policies locals ordenen el trànsit en un encreuament amb els semàfors espatllats.

La ciutat sembla a mig gas, puc llegir la programació estiuenca del teatre romà de Sagunt, algun es lloga, es traspassa, horari d'estiu... Em pregunte què hi faig tant d'hora, no em veig amb valor ni de prendre encara una cervesa. M'emporte unes revistes per entendre alguna cosa, enquaderne unes partitures, compre uns quaderns per començar el meu curs particular, la dependenta d'una llibreria em respon en valencià amb naturalitat. No tinc res més a fer pel centre, no estic per badar. 

La ciutat sembla a mig gas, mentre vaig llegint el darrer editorial de la Túria, mentre espere escoltar el nom de la pròxima parada del Circular Grans Vies. Avisen a uns passatgers forans han arribat a Sant Miquel, el 16 s'atura més de l'habitual per permetre'ls baixar: cortesia de la casa. 

La ciutat sembla a mig gas, creue la carretera de Barcelona, m'endinse pel poble camí de casa. Salude algun conegut, em neguitegen les deixalles escampades pel carrer, no en recolliré avui cap ni una. 

dijous, 20 d’agost del 2015

Bon rétablissement! Jean Becker

El Pierre cau al riu Sena i com a conseqüència passarà uns quants dies a l'hospital, on  hi viurà tot un seguit d'experiències que ens presenten un personatge ben divertit davant "l'adversitat".

De segur que els hospitals no ens semblen el millor escenari per una comèdia, però també es tracta de llocs on es troba el millor i pitjor de la nostra condició. És una feina, és un lloc de pas del malalt per refer-se. 

Una bona dosi d'humor ha de figurar entre les substàncies que es subministren via intravenosa, si més no per guarir-se totalment, sí almenys per sobreviure. Amb humor s'ho pren el protagonista de la pel·lícula ressenyada, un humor que es manifesta des de l'ingrés fins l'alta hospitalària, amb diàlegs que en algun moment podem qualificar de ben lúcids. Cert que l'actitud inicial dels personatges és de clara hostilitat envers els altres, de defensa del territori propi front a qualsevol pretensió invasiva aliena, cert que les circumstàncies aniran modulant els caràcters fins bastir alguna mena de complicitat que permet passar els dies i fer més suportable el temps hospitalari.

El film incorpora alguns elements de misteri que aniran desvetllant-se progressivament, com ara tot el que envolta la caiguda al riu de París, els somnis que torturen al protagonista. I l'habitació clínica esdevé una mena de cabina dels germans Marx on pot passar qualsevol cosa, en qualsevol moment, l'espectador ho entén des del primer moment. No hi ha que anar molt lluny per trobar històries podem deduir i entenc que amb major o menor fortuna es desplega el tapís de vida que permet l'indret.

Explora la cinta el tema de la soledat humana i la importància dels altres en l'existència individual, per donar-li sentit i tirar-la endavant. Precisament quan més abandonats semblem, així com abocats a la desgràcia es posen en marxa mecanismes de "salvament" que poden produir efectes balsàmics en tot plegat. 



dimecres, 19 d’agost del 2015

El camí de les estrelles. Emili Piera. Denes

Poc després de tornar d'un primer intent de fer el camí de sant Jaume pel nord, em vaig lliurar a recórrer les pàgines de la proposta literària d'en Piera. L'autor ha fet el camí, almenys dues vegades crec haver entès, i la seua particular caminada m'ha resultat suggeridora, divertida, il·lustrativa.

M'explicaré, sense ànim de ser exhaustiu: suggeridora perquè des de la seua experiència he pogut entendre un poc l'experiència del camí en general, així com donar sentit a percepcions pròpies i alienes, viscudes fa algunes setmanes; divertida perquè el sentit de l'humor del suecà aporta espurnes d'alegria allà on altres només veurien patiment, desconcert, ja ho advertien o recomanaven algunes guies que calia sentit de l'humor, i no poc precisament; il·lustrativa perquè m'ha permès de viatjar a peu, en bicicleta per territoris que em crida poderosament l'atenció de conèixer. 

El text no se'ns presenta com una mena de camí en línia recta, de la localitat d'eixida a la ciutat d'arribada, desgranant les successives etapes prefixades, tampoc com un viatge únic en el temps i l'espai, com una veu interior que es llança desbocadament a contar-nos tot un seguit de passejades, és un poc de tot això i més. Se'ns apareix o mostra un Emili Piera jove i un altre de més jove, un caminador que es proposa fer la ruta amb els amics del poble i que per circumstàncies diverses arriba sol a la destinació prevista inicialment, se'ns manifesta també com un ciclista amb cistell que amb dos persones estimables es llança una tardor a desafiar els elements per terres de l'occident peninsular.

El rosari de personatges, de situacions als albergs, als senders i carreteres, el ric mosaic de vida que exposa quasi torrencialment en alguns moments, conviden a apuntar-se a les etapes proposades amb la devoció del lector viatger, un poc còmplice per haver recollit les pròpies vivències per alguns ramals del camí basc. Segurament la massificació del camí ha portat alguns inconvenients per als aventurers que s'hi acosten, però les aventures hi són per trobar-les i fer-les pròpies. Paga la pena. 


dimarts, 18 d’agost del 2015

Senzillesa

Ve essent una necessitat simplificar, eliminar allò superflu, innecessari. L'epidèmia del consum que ens paralitza tan sovint, que sotmet la nostra llibertat de moviments, ens impedeix gaudir del que podríem qualificar com d'elemental, de senzill, de bàsic. 

Se'ns creen necessitats clarament prescindibles, condemnades des de llur naixement a acumular-se entre tot allò inservible que acaba envoltant-nos. Reivindicar la senzillesa suposa també proclamar un cert grau de capacitat de fer net, de desbrossar el terreny, per veure el terra. En això estem, mena d'esforç per viure amb poques coses, identificades, reconegudes, alhora que apreciades, enteses com a part del que és la pròpia existència, atorgant-los un valor.

Llegia per algun diari que l'estiu era bon moment per endreçar, i no puc estar més d'acord, afegint que l'estiu o qualsevol altre moment de l'any, "endreçar" per fer més fàcil la vida de cada dia. La xarxa de les duplicitats sovint comporta posar pals a les rodes i amb decisió caldria tenir clares les formes per arribar a uns objectius clarament definits, també proclamats, almenys interiorment.

Lluny de mi el propòsit de dir com s'ha d'actuar, en tot cas posar de manifest que ens emboliquem volent seguir més d'un camí alhora per arribar a un mateix lloc, conegut o desconegut en tot cas. Disposem avui dia de ferramentes avançades que fem servir i, al mateix temps, de les velles que romanen entre nosaltres. No deixe de valorar prou al savi escriptor que ja va triar un dia escriure amb la seva màquina d'escriure per sempre, passés el que passés, vingués el que vingués. Això no vol dir, entenc, que si cal agafar un bolígraf o una estilogràfica doncs que s'agafe, però la fidelitat és com és.

De la senzillesa segurament el més dolorós sia desprendre's de qualcun objecte estimat, però fins i tot pot justificar aquella la determinació de lliurar l'objecte a un destí en teoria millor. Així per exemple regalar un bastó a un caminant quan tu en disposes de dos i només en fas servir un, i tants altres que es podrien posar i que, sens dubte, poden suposar compartir les nostres riqueses personals amb els altres.

En la senzillesa segurament poden haver diversos estadis, però intuesc tots s'orienten a un despreniment que ens acoste a una elementalitat per mi molt valuosa, on trobar-nos amb el que podríem qualificar d'essencial, imprescindible, ben poca cosa, materialment parlant, però grandiós en el seu significat, terreny, qui sap, si reservat per a uns pocs.

dilluns, 17 d’agost del 2015

Vam perdre el cap


Aquestes coses passen, sovint, quan treus el gos, la  gossa, els gossos, les gosses a pixar. Recorde l’animal de companyia d’un veí descobrí un cadàver,mentre caminava vora barranc un dia calorós d’estiu. Va ser força comentat pels veïns, va eixir als diaris la notícia, ho van dir per la ràdio. No passa tots els dies, d’acord, però passa. Als solars dels nostres pobles, entre caguerades animals hi trobes de tant en tant quelcom inesperat. Cert que a certes hores l’amo o l’ama, no tenen allò que se’n diu una mirada atenta i la son encara engaxa les parpelles tot dificultant la visió de la realitat matinera, però qualsevol nou detall del paisatge pot captar l’atenció dormida.

Pixava el gos d’una veïna, ho deixe en un gos, en una veïna, i en la distància els ulls toparen amb un cap, un cap infantil, amb trenes, d’aparença metàl·lica, res de sangonós, res d’ulls desorbitats, de ferides d’arma blanca, de forats de bala  amb trajectòria d’entrada i d’eixida. A la vident li vingué al cap la idea d’un ninot de falla: sant Josep restava lluny en el calendari, però la indústria no s’atura en la producció ninotaire, per què no? Evidentment, des de la vorera on es trobava seguint les passes de la mascota, la xicona havia descartat tota pertinença a un individu de la pròpia espècie. El Com hi hauria arribat l’extremitat fins al solar va ocupar per uns moments el seu lent pensament d’aleshores, però sense causar-li cap neguit. La criatura animal, que es movia lentament per la parcel·la, arribà a acostar el morro al rostre aparegut  i tornà cap a l’ama en escoltar la veu reclamant-la per pujar al pis. Bo, ja s’enteraria d’allò del cap pensà ella i tallà fredament qualsevol intent d’esclarir l’orígen de la troballa. Seria al cap d’uns minuts quan un veí, desplaçat per les mateixes raons al camp d’alleujament caní, encuriosit per l’objecte aparegut al seu bell mig, decidí de telefonar a la policia local. Caldria dir en un principi li vingué la idea d’emportar-se el cap, però la sospita de la procedència li feu canviar de parer automàticament. A més, per a què collons volia aquell cap a casa, encara que, ben mirat igual, la podia portar a la caseta. Definitivament: no, no ho anava a fer, no volia embolics.

La policia local quan tocà el veí ja en sabia alguna cosa sobre la qüestió. De matinada, en la ronda nocturna, l’agent de guàrdia ja havia constatat la mutilació d’un conjunt escultòric instal·lat feia poques setmanes a una plaça del poble. La telefonada del veí va fer nugar caps al municipal:  era el cap de la xiqueta. No tardà en personar-se el policia al lloc dels fets, advertint al veïnat la seua presència amb els llums d’emergència del vehicle, per si de cas. La compareixença de l’autoritat es limità a identificar la peça, agafar-la i carregar-la al cotxe. Al relat dels fets de l’atestat hi ressenyà la manca de danys apreciables al cap mutilat.

En passar les hores i començar l’activitat diària del llogaret la gent es trobà amb la bretolada tot camí del forn, de l’escola o de la parada pròxima d’autobús. Cridava l’atenció del vianant que sobre els muscles de la xiqueta unes bosses de plàstic tapaven el punt on es trobara el coll. La desfeta s’assumia amb els comentaris més diversos, tot sorprenent-se de la facilitat del seccionament, la manca de sensibilitat dels autors, la inutilitat de la despesa, la curiositat pel modus operandi. Havia durat poc la incorporació de la localitat al selecte club de l’escultura civil. Aquells, aquelles que recolzaren fermament la instal·lació sentien que quelcom dins d’ells també havia estat objecte de separació traumàtica.

Calia remuntar-se a les setmanes prèvies al començament de la darrera campanya electoral, per detectar en una plaça del poble certs moviments estranys per al ciutadà anònim i ignorant de les decisions polítiques del municipi en matèria cultural. Crec recordar a la plaça hi havia una font i va ser una espècie de tela verda col·locada al seu voltant el que va cridar primerament l’atenció. Passats uns dies hi aparegué com un bolet novament la font, però afegit a ella  un banc de pedra i un conjunt escultòric de formes bastes, de material metàl·lic, de color daurat, format per una dona gran, asseguda, i una xiqueta dempeus que semblava li lliurava unes flors. En tenir una oportunitat em vaig acostar discretament a llegir la placa de metacrilat que donava compte de l’homenatge a la gent gran que volia representar l’escena, amb uns sentits versos d’un poeta local. Em va sorprendre, haig de confessar-ho, no sé si gratament, l’aparició d’una escultura, no religiosa, al casc urbà de la població. Principalment per l’excepcionalitat de l’escultura als nostres carrers, a les nostres places. Si bé és cert que als temples l’art escultòric hi era representat, les accions al respecte de les autoritats civils com que no eren freqüents  potser es trobaven a mancar.

Posant-me a pensar m’atreviria a dir que només a la rodona de la carretera general hi havia quelcom de pròxim a una escultura, representant una mena d’hèlix coberta de trencadís de tons clars, sota els peus de la qual algú o alguna dipositava un ram de flors, amb certa periodicitat, qüestió aquesta que representava tot un misteri per mi, i segurament podria donar lloc a altres contarelles, però com que ara no toca, ho deixe escrit i prou. Així les coses, un no podia deixar d’al·legar ignorància sobre les propostes en aquesta matèria per part del govern local, així com començar a preguntar-se sobre si era l’inici d’un programa artístic més ambiciós o una actuació aïllada, limitada a un homenatge puntual a les persones més grans com se’ns volia fer entendre. Atesa la política de retallades i el deute acumulat als comptes municipals no sabies si pensar que s’estaven malbaratant els diners públics, o que precisament tenia més mèrit donar suport a l’art en una època d’estretors econòmiques. Benvingut doncs l’homenatge a la gent més gran malgrat tot!

Em direu que en aquests casos no se sap què és millor, atenent a la deriva escultural d’algunes corporacions que acabara en rodones farcides d’instal·lacions incomprensibles, col·leccions de monuments diversos a la inutilitat, i altres creacions dignes de formar part d’un complet museu de l’horror o d’emplenar les pàgines de la sol·licitada enciclopèdia del malgust, a la que tan afeccionats som per aquests territoris, per altra banda motivadores d’una toponimia popular d’allò més sucosa, com La rodona de les Arruxaidores, La plaça del Croissant o L’avinguda de les Sardines, per nomenar-ne només les primeres que m’han vingut al cap. No era desencertat pensar que alguna ment preclara en haver vist escultures a l’aire lliure, dedicades a la capa o algun cantant melòdic plorat in aeternum, un torero local, hagués arribat a la decisió de l’ara em toca a mi: i que millor per incorporar-se a l’univers escultural que un homenatge a la gent gran.

Seria més tard, quan vaig llegir una entrevista amb el regidor autor de la proposta en un periòdic local, quan arribí a entendre algunes coses. A ell sempre li havia preocupat la gent gran i tenia dins seu el cuquet aquell de no haver donat gràcies a aquestes persones per tot el que havien aportat a la col·lectivitat, generació rere generació. Que menys que arribat a regidor responsable de l’àrea, que retre el merescut homenatge als progenitors immerescudament oblidats, consagrar un homenatge que ens interpel·lara dia a dia, des del carrer, a recordar, a estimar. Una escultura li semblava el més oportú per materialitzar el gest d’agraïment. Precisament una neboda que estudiava arts i oficis durant un dinar familiar li va suggerir que, en tant al poble no hi havia cap peça escultòrica al carrer, a les seues pretensions s’avenia d’allò més l’escultura, oferint-se a executar l’encàrrec amb un interès exclusivament artístic, tot hi ha que dir-ho. Ja no l’abandonaria al regidor la idea, que decidí portar a terme en visitar el taller de la jove estudiant i quedar-ne gratament sorprés del treball de l’artista.

Sobre l’autoria de la decapitació el primer informe del policia local de guàrdia no en deia res, de res. De segur algú podia tenir-li ganes al regidor de torn, i tot vindre a respondre a una mena de venjança que s’emportés per davant el cap infantil. Ara, que ben bé podia tractar-se d’una bretolada típica de nit d’estiu, ja sabem que amb la calor, el desfici, les begudes alcohòliques, com que es poden cometre barbaritats com la que venim seguint. Seria un veí qui es dirigiria al cos de guàrdia municipal per referir com ell, de lluny, va veure córrer algú carrer avall des de la plaça amb el cap a la mà. A la relació dels fets es podia llegir fumava al balcó, no em podia dormir per la calor,i el silenci del carrer es trencà amb la cursa d’un xicot que portava un cap amb les mans en direcció al polígon industrial. El fumador no donava crèdit als seus ulls, i tingué temps poc més que de llançar la cigarreta, entrar al pis i agafar les ulleres per no estar ben segur de veure el que veia, de trobar-se somniant. Així que quan tornà a guaitar el pressumpte autor es trobava lluny i no pogué afinar l’observació.

Al lloc dels fets tampoc es van trobar elements concloents sobre com havia estat separat el cap de la resta del cos. Per consumar l’operació se’n necessitava de força física i la hipòtesi que ho portés a terme només una persona no acabava de ser sòlida. No ajudava gaire la informació del veí fumador, la veritat. Ara que també és plausible que els possibles participants en l’amputació marxaren per camins diferents, qui sap. El policia local de guàrdia se’n feia creus tot pensant per a què collons algú podia voler un cap d’una escultura: per a posar-la al menjador de casa seua al costat del televisor?, hi ha cada personatge. Igual a l’autor li va moure en el seu propòsit delictuós alguna semblança amb un ésser estimat, o, vés a saber, alguna perversió inconfessable, o un ritus satànic o religiós, o el desig de fotografiar-se amb el trofeu a la mà, tot fent circular la imatge per les xarxes socials. No es podia rebutjar cap línia d’investigació, ens trobàvem en un moment inicial. També és cert que el cap va aparèixer de seguida, abandonat a un solar pròxim i algunes conclusions restaven desvirtuades per aqueixa circumstància.

A aquestes alçades ja vos haurà passat pel cap, que precisament ha estat destí comú de moltes escultures de la història de l’art  la pèrdua del cap. Semblava repetíem al poble el ritus de la decapitació de la representació del cos, com seguint una tradició mil·lenària, ara que una miqueta massa aviat, atenent el temps d’exposició a la ciutadania. Des de l’antiga Grècia, des de la clàssica Roma ja coneixíem les escultures perdien el cap, en una mena de destí incontestable. Fins i tot a molts jardins públics i privats ja s’havia optat per la instal·lació d’escultures sense cap, tot imitant les recuperades als jaciments arqueològics al llarg d’innombrables campanyes d’excavació. Ignore si l’artista en el moment de donar forma a una mà, a un braç, al cap és ben conscient de la possible pèrdua corporal i que lliurar al públic aquestes creacions té riscs evidents, en tot cas més que l’exposició a una tancada sala de museu, dotada de les preceptives mesures de seguretat.

El que vingué després no posà més llum sobre els esdeveniments descrits, però la polèmica estava servida i dat i beneït un nou capítol d’enfrontaments ciutadans. El policia diposità el cap mutilat a les dependències policials, i passaren uns dies fins que es completà la redacció de l’atestat policial. El sergent encarregat de l’escamot local decidí d’incorporar-hi part de l’expedient municipal relatiu a la instal·lació del monument, així com un petit informe de l’escultora referent a les característiques de la peça objecte de l’atemptat  i al procés de soldadura de les peces. També va haver temps per afegir una altra declaració d’un testimoni dels fets, tot informant de la participació de dues persones encaputxades en la materialització de l’amputació. El testimoni passà amb el seu cotxe prop de la plaça, passada la mitjanit, sobre la una i mitja de la matinada, quan observà a una parella com abraçada al conjunt escultural, encara que, manifestà, no entenia perquè portaven el cap a cobert. No donà major importància al que va veure, no s’aturà, al·legà, per anar amb el temps justet cap a la cadena de muntatge d’una fàbrica pròxima on treballava.

Recollits els vestigis, testimonis, informes es va prendre la decisió d’enviar-ho plegat al Jutjat de Guàrdia per judicialitzar la investigació. La paperassa es lliurà a l’oficina de registre i el cap, després de registrar-lo, passà a descansar dins un magatzem destinat a peces de convicció, ple dels objectes més diversos relacionats amb el delicte que puguem imaginar. Passaren setmanes, mesos, finalment la instrucció s’engegà. En practicar les diligències que semblaren oportunes al magistrat competent, el fiscal demanà l’arxiu d’allò actuat per la manca d’autor conegut que permetera la imputació d’un presumpte delicte contra el patrimoni cultural. L’expedient judicial que arribà a constar de centenars de fulls de paper oficial, completant diversos toms convenientment cossits i foliats, anà a parar a l’interior d’unes caixes de cartrò aliniades a un fosc arxiu soterrani. A la darrera resolució s’acordà la devolució del cap a les autoritats municipals per portar a terme el que consideraren convenient amb ell, sense que s’arribés a executar la decisió, ni a portar-se cap reclamació al respecte per les parts.

A l’ajuntament des de la perpetració dels fets investigats s’havien produït canvis polítics que afectaven medul·larment a la regidoria de cultura, en no haver eixit elegit el regidor afeccionat a l’escultura. Les noves autoritats no estaven per l’escultura en particular, ni per l’art en general. Va haver campanya electoral setmanes després de l’atemptat, i cap dels candidats va fer propostes sobre la qüestió. Ni rastre a les propostes programàtiques, res de restaurar la figura atacada, tampoc ni una paraula sobre continuar la política d’escultures a l’aire lliure, ni de plantejar-se un veritable impuls de la creació en aquest camp de l’art. I la veritat és que sorprenia aquell silenci, atesa la rapidesa en la plantada del monument mutilat, l’aparent interès demostrat per l’anterior regidor en tot l’afer.

De fet, una de les primeres decisions, sense cap mena de justificació, després de l’oportuna instal·lació per uns dies d’una xarxa de tela al voltant de les restes del monument, fon desmuntar-lo, deixant només el banc i la font enmig de la plaça. El cos de la dona gran, les flors, el que restava de la xiqueta i la placa de metacrilat jauen als magatzems municipals coberts per una tela de color marronós, tot esperant temps millors per l’escultura. El veïnat s’ho mirà tot amb una mirada indiferent mentre prenia la fresca en els altres bancs de la plaça. Tanta eufòria amb l’homenatge a la nostra gent gran i ara veges tu en què havia restat tot plegat. Vam perdre el cap i mai més vam saber res de la xiqueta raonaven. Llàstima.



Em pose mal

Hi visite en dissabte el consultori mèdic d'Almàssera, escrit a la porta Almássera . A dins advertiments sobre les agressions al persona...