dilluns, 10 d’abril del 2017

Esperances trencades

La notícia de la mort de la jove senyora Chacón em colpeix. No m'inspirava allò que em diríem simpatia, de to responsable i seriós a les declaracions fins un límit que no aconseguia entendre massa, ¿un xic ingènua?, figura controvertida a un partit que aspirava a liderar després dels temps del president Zapatero, el rostre del qual avui ho deia tot a Eldiario.es. Dona, catalana, socialista, no la deixaran manar  recorde em deia a mi mateix, quan lluitava per la secretaria del partit, amb l'enyorat, per alguns, senyor Rubalcaba.

La darrera pel·lícula d'Aki Kaurismäki, en castellà Al otro lado de la esperanza, com que deixa ben clares algunes actituds de la Unió, la nostra, l'europea, tan desunida ella, sí, que no va malament veure-la. Immigració, treball, autoritats, soledat, solidaritat en la freda Finlàndia, salpebrat convenientment amb una música  força original per qui açò escriu, ignorant-ho pràcticament tot de la música d'aquell país, una posada en escena precisa i farcida de personalitat, un humor que aconsegueix dibuixar sovint un somriure còmplice, un repartiment d'actors i actrius que els fa a tots imprescindibles i d'estimar per l'espectador. I moltes cigarretes, moltes camises, un poc de mineral, un poc de sushi, una solidesa fèrria en els escenaris, una foscor persistent que es confonen amb l'interior de la sala de projecció del cinema.

La selecció de la NRK Jazz em continua semblant exquisida, precisament els dies d'un trist atemptat a la capital de l'estat suec, la desactivació d'un ¿paquet bomba? a l'estat noruec, l'estada cinematogràfica recent a la Finlàndia de Kaurismäki. Com de falta ens fa la referència del nord educat, respectuós amb els drets i les llibertats, les minories i els refugiats, de polítiques socialdemòcrates avançades. Ara és quan més units devem estar els del nord i els del sud, de l'est i l'oest contra tanta política retalladora de drets i llibertat, bombardejos indiscriminats i de cap manera justificables contra poblacions indefenses i perseguides fins l'extenuació.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Em pose mal

Hi visite en dissabte el consultori mèdic d'Almàssera, escrit a la porta Almássera . A dins advertiments sobre les agressions al persona...