dimecres, 24 de maig del 2017

Sobre el Cabeç Bort

Escandalitza, sembla, que es vulga ensenyar a les escoles una geografia regional abans que una, en concret, de nacional. Preocupa es conega quin és el cim de la comunitat autònoma, que s'ignore on està l'Aneto o el Teide. Analfabetisme funcional? I: sabent on es troba el Mulhacén però ignorant on es troba l'Everest també s'és analfabet funcional? On acaba allò regional i comença allò nacional en geografia, en llengua, en història?  L'escola no està per crear identitats, puc llegir, escoltar. Doncs això mateix inclou la identitat espanyola o la francesa? No està per crear identitats, però sí per proporcionar als individus referències, fites a partir de les quals bastir la pròpia individual i col·lectiva. Sempre em dic que cal conèixer primer allò que tens més prop, per passar a conèixer allò que tens més lluny: un plat és un plat, un riu és un riu, però hi ha molts de plats i molts de rius. La culpa la tenen les comunitats autònomes diuen,  però deduir que el coneixement es presenta amb càrrega ideològica doncs és anar un poc massa lluny, i que algunes comunitats autònomes, en concret la catalana, són l'exemple, nefast per descomptat, en matèria educativa que segueixen els altres ja és anar un poc lluny, quan podria dir-se de l'estat per exemple. Dir que els sistemes educatius no formen sinó que tornen a algú mediocre o vulgar, doncs també em sembla és passar-se de frenada. Això no sé si inclou l'escola privada, la concertada, la religiosa o la laica, la monolingüe o la bilingüe. Quant més s'ensenye millor, quan més es forme a l'individu des de la raó, millor que millor, proporcionant-li ferramentes adients per pensar per ell mateix, també millor. No entenc començar a estudiar geografia per les capitals dels països del món i no saber, si vius a Lleó, on es troba Trobajo del Camino. Qui perd els orígens perd la identitat, ¿qui no en té d'orígens no en té d'identitat? O és que les identitats ja no interessen o no serveixen per a res? A mi a l'escola no em van ensenyar que el Cabeç Bort era la muntanya més alta de la meua comarca, no sé si seré més feliç sabent-ho o no, però a mi m'agrada saber-ho, em fa un poc més ¿savi? enmig d'aquest mar d'ignorància on naufrague dia rere dia, potser aqueixa saviesa no interesse, no aprofite per res, així ens va.

1 comentari:

  1. La muntanya més menuda, per si és del teu interès, és el Cabeçol al terme del Puig. Des del Cabeçol es veu el Cabeç Bord. Bona reflexió, Alexandre.

    ResponElimina

Em pose mal

Hi visite en dissabte el consultori mèdic d'Almàssera, escrit a la porta Almássera . A dins advertiments sobre les agressions al persona...